Co na něj budete potřebovat:
rýži Arborio
červenou řepu
červenou cibuli
zeleninový vývar
tymián
sůl
trochu oleje lisovaného za studena
a sklenku kvalitního vína
Postup:
Nakrájejte na drobno červenou řepu a cibuli a dejte do pánve. Zakápněte trochou oleje, přikryjte pokličkou a chvíli restujte. Až cibulka začne pěnit, promíchejte a vsypte propláchnutou Arborio.
Promíchejte a ještě chvíli restujte. Přilejte z vaší sklenky, ze které při vaření upíjíte ;), asi deci vína a opět promíchejte.
Jakmile se víno téměř vypaří, je na čase přidat sůl a přilít zeleninový vývar, až je celá směs přikrytá (můžete ještě nastavit vodou, pokud je potřeba).
Za občasného míchání takto vařte.
Až bude tekutina vypařená, rýže uvařená a konzistence krémová, přisypte trochu tymiánu, ještě naposled promíchejte a je čas sporák vypnout. V této části doporučuji rizotko ochutnat a dosolit či opepřit dle chuti.
A můžete podávat.
Bon appétit!
Poznámka:
- neuvádím zde množství schválně, protože každému stačí něco jiného a tady opravdu na tom, kolik čeho dáte, vůbec nezáleží. Párkrát vyzkoušíte a sami přijdete na to, jaký poměr vyhovuje vám. Víc řepy, méně rýže - více rýže, méně řepy - víc krémové, víc suché....je to jen na vás
- doporučuji používat potraviny v BIO kvalitě a zeleninu od českých farmářů, dnes už existuje spousta e-shopů, kde vám potraviny dovezou čerstvé, od farmáře a až domů (sami toho využíváme)
- jaké víno? To také nepíši záměrně - neboť to pravé je to, které vám prostě chutná a co máte po ruce.