etsy etsy etsy etsy
etsy etsy etsy etsy etsy etsy

1. 3. 2015

raw makovo-banánový dort

Milujeme sladké snídaně a přechod a raw stravu nám nabízí mnoho variací, jak si tyto labužnické začátky dne dopřávat zdravě a bez výčitek.
Tento recept jsem vymyslela ze surovin, které jsem zrovna měla doma k dispozici a příprava je rychlá i snadná.


Ingredience:

Korpus

50g máku
100g vlašských ořechů
100g mandlí
50g čerstvých datlí
5 PL roztopeného kokosového oleje
5 PL agáve sirupu

Banánový krém

200g kešu ořechů
5 banánů
3 PL kokosového oleje

Postup:

Všechny ořechy namočte do studené vody na min. 4h. Poté vodu slijte a začněte přípravou korpusu. Mák, vlašské ořechy, mandle, datle, olej i sirup dejte do food procesoru (FP) a rozmixujte v lepkavou hmotu. Můžete dle libosti přidávat agáve sirup, mák je celkem hořký, tak dle chuti doslazujte, ať Vám základ chutná. Až budete mít hmotu v ideálním lepkavém a na drobno rozemletém stavu, vymažte si kokosovým olejem otevírací dortovou formu a směs do ní vsypte (už do uzamčené). Rukama základ pečlivě udusejte.
Teď se pusťte do banánového krému.
Kešu oříšky rozemelte ve FP na kašovitou hmotu. Poté přidejte rozpůlené banány a mixujte dál. Vytvoří se Vám taková hutná hmota, připomínající těsto na bábovku. V tomto stavu přidejte 3 lžíce kokosového oleje a ještě chvíli nechte FP pracovat.
Tuto směs stěrkou přelijte do dortové formy na makový základ, hezky rozprostřete a až bude hotovo, přikryjte alobalem nebo potravin. fólií a nechte přes noc v lednici. Ráno ještě můžete dozdobit čerstvým banánem nebo jiným ovocem.

Výše uvedené množství jsem dávala do formy o průměru 26cm a je docela tenoučký. Příště by to chtělo dvojnásobné množství, aby byl vyšší....nebo menší formu. :D
Dort je dost sytý, bohatě Vám stačí jeden kousek a banánový krém se poměrně rychle kazí, proto doporučuji volit množství i formičku dle počtu stravníků, ať se dobrota spotřebuje ještě ten den.