etsy etsy etsy etsy
etsy etsy etsy etsy etsy etsy

13. 2. 2015

nový styl stravování u nás doma

Po dlouhých studiích a mnoha odborných knihách, které jsem přečetla, jsem dospěla k názoru, že pro tělo je nejvhodnější RAW - tedy živá - strava.

Živá znamená nevařená, která nebyla tepelným zpracováním zbavena svých živin a látek prospěšných pro tělo. Nicméně 100% vitarián se ze mě nejspíš nestane nikdy, protože jsem poměrně studený typ, je mi pořád zima a tak si nedokážu představit, že nepiju např. čaj, navíc jsem milovník rýže a ta se nevařená opravdu jíst nedá. :)

Nicméně...tato filosofie mi přirostla k srdci a už je na cestě pořádně výkonný (a drahý:/) kuchyňský robot, který mi bude v této, asi nelehké cestě, velkým pomocníkem a mou pravou rukou.

Tento způsob stravy je sice teď "moderní" což je na jednu stranu dobře, ale není správné, aby se do ní pouštěl člověk, který nezná chemické procesy těla a složení potravin. Je nutné, aby věděl, jak vzájemně na sebe působí a co se v těle děje, když to a ono spojíte. Pokud takový neinformovaný člověk začne praktikovat raw food, může velmi brzy strádat a místo, aby se těšil pevnému zdraví a vitalitě, bude nemocný, unavený a nakonec tento směr zavrhne.

Není tajemstvím, že lidé, kteří přešli na raw se zabavili svých velmi těžkých, mnohdy i smrtelných onemocnění, opravdu omládli, zlepšila se jim pleť, zuby, v podstatě nemusí vůbec chodit k doktorovi, protože nejsou nemocní. Ačkoli se stravují pouze zeleninou, ovocem a semínky, mají plno energie, nemají problém se spánkem (mnoho z nich sděluje, že ani nikdy nepociťuje únavu) a mnoho z nich jsou také vrcholoví sportovci.

Pokud se o to zajímáte hlouběji, víte, že tento směr má mnoho odpůrců, kteří tvrdí, že lidé stravující se pouze syrovou stravou, jsou chudí na vitamín B12, tzv. kobalamin, který je obsažen v mase a mléčných produktech. Ano, je pravda, že tyto potraviny 100% raw stravník nekonzumuje, ale zase těch, kteří se těchto směrů drží naprosto striktně, přísně a bez výjimek, není mnoho. Takže tomu, kdo vyznává tuto stravu, bohatě stačí, aby jednou za měsíc zkonzumoval velmi kvalitní a bohatý zdroj tohoto vitamínu a nemusí se obávat, že by jeho tělo trpělo nedostatkem a strádalo.

Všechny ostatní důležité látky, které tělo potřebuje, pestrá raw strava dokáže pokrýt, takže není sebemenší důvod se obávat o neprospěšnost tělu.

Raw food se opírá o hlavní myšlenku, že potraviny, které jsou zpracovány teplotou vyšší než 50 °C mají rozrušené enzymy, bez kterých buňky nemohou být ani vyživovány, ani regenerovány.

Níže bych ráda vypsala potraviny, které škodí našemu tělu a následně si dovolím vysvětlit proč za pomocí citace doktora Normana W. Walkera, který má několik desetiletí praxi v oboru, a který se v tom opravdu vyzná.

- Obiloviny
- Pasterizované mléčné výrobky
- Maso


OBILOVINY A ŠKROBOVINY

"Druhy obilí, které doporučuji, jsou oves, žito a pšenice, jestliže si dáte pozor a použijete jen organicky vypěstované zrní a ne „preparované“, průmyslové. Cílem opracování je prevence rostlinných chorob zničením jejich původců. Jestliže se potrava vaří, zavařuje nebo jinak zpracovává, přemění se cukr ve škrob. Tělo nemůže škrob jako takový upotřebit, ale musí ho přeměnit znovu na cukr, aby ho mohlo zužitkovat. Ta znamená pro zažívací orgány práci navíc. Tvrzení, že tělo potřebuje neustále škroby jako potravu, je zcela nesprávné.

Škroby a cukrové sacharidy vyžadují alkalické (zásadité) zažívání. Jestliže je jíte v koncentrované formě (jako jsou moučné výrobky všeho druhu, chléb, pokrmy z obilovin, cukr, bonbony atd.), neměli byste je nikdy jíst dohromady s koncentrovanými bílkovinami (jako je maso, vejce, mléko atd.). Nevyhnutelným následkem jsou chemické reakce vedoucí u sacharidů ke kvašení a u bílkovin k zahnívání. Z toho vzniká překyselení.

Také by se neměly jíst koncentrované sacharidy s ovocem, protože to také zaviňuje kvašení sacharidů a nemá pak už alkalický účinek v těle, ale naopak zesiluje jeho kyselý stav.

Pečlivé vyšetření mi dále odhalilo, proč tolik lidí, kteří ze zvyku jí bílý chléb, obilí, výrobky z mouky a vůbec sacharidy, mají uhry (akné) a jinak nečistou pleť. 

Zjistil jsem, že škrobová molekula, která není rozpustná ve vodě, putuje jako stabilní molekula krevním a lymfatickým oběhem, aniž by ji mohly buňky, tkáně nebo žlázy využít. Tělo se pokusí ji vyloučit. Jestliže jsou vylučovací orgány zatíženy nahromaděnými molekulami - ve formě povlaků na stěnách, nemohou je odstranit a tělo hledá jinou cestu, která vede přes póry kůže. A tím dostaneme akné.

Také tady nám pomůže opět příroda. Na ničem jiném se nedaří bakteriím lépe, než na škrobu. V tom případě nám vlastně pomáhají odbourávat nahromaděné škrobové molekuly ve formě hnisu, který může být kůží lépe vyloučen. Tím vznikne akné."

MLÉKO JAKO "ZABIJÁK" ZDRAVÍ

"Mléko v lidské výživě je potravou, která tvoří nejvíc hlenů. Je od dětství až do stáří tím nejhorším důvodem nachlazení, chřipek, průduškových potíží, astmatu, senné rýmy, zápalu plic, tuberkulózy, kožních chorob a zánětu vedlejších nosních dutin. Mléko je potravou určenou pro mláďata od porodu až do doby, kdy jsou tak vyvinutá, že mohou přijímat přírodní potraviny. Mateřské mléko obsahuje vodu, přírodní cukry, soli, aminokyseliny, hormony, vitaminy a ty prvky, které potřebuje jeho malé tělo k růstu. Jednou z nejdůležitějších účinných látek v mléce je substance kasein; dodává velký počet aminokyselin k tvorbě bílkovinných molekul, nutných ke stavbě dětského těla. Kasein je obsažen jen v mléce a ve vejcích.

Kravské mléko je podstatně hustší než mléko mateřské a obsahuje o 300% víc kaseinu. Má zdvojnásobit váhu telátka v šesti až osmi týdnech, zatímco tělo dítěte potřebuje šest až sedm měsíců, aby svoji váhu zdvojnásobilo. Kravským mlékem se tělo telátka buduje tak, aby v dospělém stavu dosáhlo 450 až 900 kg váhy. Který muž nebo žena by si přáli vážit 110 nebo 140 kilogramů?
Dalším důležitým bodem, který se často přehlíží, je obsah fosforu v mléce. Fosfor je kyselinotvorný prvek a kravské mléko ho obsahuje skoro o 50% víc než mléko mateřské. Mimoto je v obou druzích mléka rozdílný poměr fosforu a síry. Lidské tělo musí použít velkého úsilí, aby strávilo kravské mléko a následek této námahy je, spolu s vysokým obsahem kaseinu v kravském mléce, tvorba hlenů a s ní přicházející nemoci. Už syrové kravské mléko není nic dobrého.
Ale dávat dětem a nemocným pasterizované mléko je, podle mého mínění a zkušeností, neuvěřitelná hloupost. Pasterizování mléka bylo zavedeno, až se z mléka stal „Big business“. Je prakticky nemožné manipulovat s velkým množstvím mléka a mléčných výrobků a transportovat je do velkých vzdáleností, aniž by se nezkazily. To nese s sebou přirozeně finanční ztrátu. Otázka výživné hodnoty se tedy podřídila profitům. Byly ustanoveny zákony, chránící tyto zisky bez ohledu na ztrátu výživné hodnoty potraviny.
 Naneštěstí je politická mašinérie stále víc řízena myšlenkou zisku než etickou integritou. Kdyby byla integrita v popředí, muselo by se věnovat víc pozornosti ničení živých elementů v naší potravě pasterizací. To by však vyžadovalo vzdělávací metody, které by přesahovaly chápavost dnešních politiků.
Stačilo by dokázat, že pasterizace mléka neznamená vůbec ochranu, zdraví jednotlivce nebo společnosti, ale že vlastně chrání mléko před zkysáním.
Tvrzení, že mlékem se přenášejí nemoci, čemuž se pasterizováním zabrání, je úplná a totální nepravda. Pasterizování neusmrcuje ani tyfové bakterie, ani Coli-bakterie (střevní bakterie), ani bacily tuberkulózy. Aby se usmrtily choroboplodné bakterie, muselo by se mléko zahřát na teplotu mezi 90°C a 110°C. To by však zabraňovalo tvorbě smetany v láhvovém mléce a znamenalo velkou nevýhodu z hlediska obchodního.
Že je pasterizované mléko pro lidi nebezpečné a nevhodné, dokázalo 12 úmrtí v San Francisku v roce 1928, která byla přímo připsána konzumaci pasterizovaného mléka. 5002 případů - tyfu s 533 úmrtími v Montrealu bylo také přímo zapříčiněno pasterizovaným mlékem.
Ve svých záznamech jsem zjistil, že došlo u dětí v každém věku, u mladistvých a i u dospělých nevyhnutelně k neuvěřitelným pokrokům ve zlepšení zdravotního stavu, jestliže se škrtlo kravské mléko z jejich výživy.
Děti, které neustále trpěly chorobami z nachlazení, se staly zdravějšími a silnějšími, jestliže se mléko nahradilo syrovou karotkovou šťávou nebo jinými šťávami. Jejich nachlazení zmizela.
Dospělí, kteří trpěli astmatem, sennou rýmou nebo jinými stavy zahlenění, reagovali okamžitě na vynechání mléka z jejich výživy, a to hlavně v tom případě, jestliže byly vynechány i škrobové výrobky. Existuje reklama, že mléko je nutnou součástí lidské výživy. Jestliže některý zdravotník jeho pití doporučuje, je to známka neznalosti zákonů fyziologie výživy a známka nepochopení základní příčiny nadměrného zahlenění organizmu.
Neexistuje žádný člen živočišné říše, který by se živil mlékem, jestliže byl jednou odstaven. Jenom člověk je tak nerozumný a přehlíží, že konzumace mléka je příčinou mnoha jeho chorob.
Je sice pravda, že kravské mléko obsahuje velké množství důležitého vápníku, ale ostatní prvky, ze kterých je mléko složeno, jsou v tak nevyváženém vztahu k potřebám lidského těla, že prakticky zničí ty výhody, které by vápník tělu poskytl.
V syrové zelenině, salátech a ovoci je jak vápník, tak všechny ostatní důležité látky, které potřebuje matka i nenarozené dítě. 
Sójové mléko a jiná rostlinná mléka přišla v posledních letech do módy. Protože neobsahují žádné živočišné substance, považují se za dobrou náhradu zvířecího mléka. Sójové výrobky mají však v lidském zažívacím ústrojí kyselinotvorný účinek, přestože při pokusech v laboratoři lze dosáhnout alkalickou reakci.

Smetana a ostatní tuky

Mléko je koncentrovaná bílkovina, smetana je, prostě tuk. Tvoří také něco hlenů, ale přesto je to dobrý tuk za předpokladu, že se jí s mírou. Smetana by se neměla pasterizovat. Živočišné tuky jsou kyselinotvorné, a jestliže se vaří a pečou, mohou způsobit poruchy jater, žlučníku a slinivky břišní."

MASO

Další často probíranou obavou u raw stravy je selhání těla a svalů u sportovců. Často zmiňovaným argumentem je, že sportovci musí jíst maso, protože je pro svaly důležité, bez něj by se námahou trhaly.

"Svaly přijímají zvláště mnoho kyseliny močové, která je vedlejším a konečným produktem trávení a štěpení bílkovinných molekul. Nejdříve musím připomenout, že lidské tělo nemůže využít žádnou plnohodnotnou bílkovinu - jako je maso, ryba nebo drůbež, ale musí ji rozložit na atomy a molekuly, ze kterých je samo složeno. Potom je teprve znovu skládá tak, aby vznikly přesně ty aminokyseliny, které jsou v daném okamžiku potřebné, a které se zcela liší od bílkovin v právě snědeném mase. Tímto pochodem vzniká velké množství kyseliny močové.

Normálně by se měla tato kyselina ledvinami vyloučit. Svaly ji však přijmou dříve, než mohla být vyloučena. Přijímají jí vždy větší množství tak dlouho, až je dosažen bod nasycení a potom začne krystalizovat.

V tomto okamžiku se začnou tvořit mikroskopicky malé, ostré krystalky, které zůstávají ve svalech. Při pohybech naráží tyto krystalky na pochvy nervů v sousedství - varování před blížícími se problémy. Potíže mají různá jména, jedno z nich je revma, jiné neuritis a další ischias. Na tom není vůbec nic mysteriózního. Jde o zákon příčiny a následku, který se uplatnil.

Abychom udrželi naše svaly mladé a elastické, musíme je vyživovat přírodními potravinami, které obsahují živé, život darující látky a které jsou bohatě obsaženy v salátech, zelenině a ovoci. Tělo je přijme velmi snadno.

 Myšlenka vybudovat svalstvo zvedáním závaží je jen v určitých mezích správná, máme-li dobře vypracovaný program, který udržuje celé tělo pohyblivé. Jestliže se koncentrujeme jen na mohutné svaly na pažích, prsou a nohou, poznáme brzy, že harmonie se zbývajícím tělem je porušena. Při svalovém tréninku jsou výživa a odpočinek stejně důležité jako pohybová cvičení. "


Tady je tedy odpověď na veškeré domněnky ohledně konzumace masa, nehledě na to, že i u raw food přijímáte zdravé tuky v podobě ořechů, olejů lisovaných za studena...apod. ze kterých tělo při zvýšené zátěži výborně a zdravě čerpá.




V dalším článku Vám poskytnu náhled, jak to vypadá u nás doma v praxi, protože všichni víte, že máme doma malé děti...o přístupu k nim co se týče této stravy a výpis našeho jídelníčku, již brzy :)

Vaše Michelle