etsy etsy etsy etsy
etsy etsy etsy etsy etsy etsy

30. 10. 2014

domácí zdravý chléb - recept

Kdo nikdy nekoupil rohlík, nechť hodí kamenem. Bohužel kvalita pečiva v obchodech rapidně klesá a úměrně se zvedá cena. Navíc, jak už je všeobecně známo, bílé pečivo není pro zdravý životní styl zrovna správná volba. A to pomíjím, že pokud pečivo kupujete, nikdy nevíte, co obsahuje a mnohdy se setkáte i s takovým překvapením, jako je zapečený brouk nebo myší bobek. :/

Proto jsme se s Pavlem rozhodli, že si budeme péct chléb vlastní. Koupili jsme domácí pekárnu, začali si pěstovat žitný kvásek a našla jsem výborný obchod, kde kupujeme semínka a ořechy.

Chcete si také upéct takového krasavce?


Tak hurá na to!

Kvásek začněte připravovat minimálně 4 dny před pečením.

Do menší uzavíratelné misky dejte 2-3 polévkové lžíce žitné mouky a 4-5 lžic vody. Zamíchejte a nechte do druhého dne uzavřené na teplém místě. Další den přidejte 2 lžíce žitné mouky a opět 3 lžíce vody, tak aby výsledná konzistence byla kašovitá. Tento postup opakujte 4 dny.

Pečení si dobře naplánujte, protože zabere celý den. Takže pokud chodíte do práce, plánujte jej na víkend.


V den pečení ráno vezměte velkou misku, nasypejte do ní 650 g žitné chlebové mouky. Je možno celkové množství vytvořit i kombinací různých druhů. Poté přidejte 180 - 200 g vytvořeného kvásku, 400 ml vody, 3 čajové lžičky soli, 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje a nakonec nasypejte dle chuti různá semínka a oříšky.


Vše zamíchejte tak, aby se hmota spojila dohromady a obsah misky vložte do nádoby domácí pekárny.


Nastavte program Těsto a zapněte. Na budíku si nastavte časovač na 5 hodin. Občas se nám stalo, že se při míchání těsta v pekárně nahromadilo těsto na jednu stranu. Po skončení hnětení jej stačí lžičkou rovnoměrně upravit.

Po 5 hodinách zapněte program na pečení (trvá asi hodinu) a nakonec nechte ještě cca 15 minut chleba v pekárně.

Vytáhněte, vyklopte a tadááááá.....věřte, že se po něm jen zapráší. :)

Poznámka: samozřejmě se řiďte především návodem k Vaší pekárně, každá je jiná, takže časy ani programy nemusí odpovídat návodu.