Proto jsme se s Pavlem rozhodli, že si budeme péct chléb vlastní. Koupili jsme domácí pekárnu, začali si pěstovat žitný kvásek a našla jsem výborný obchod, kde kupujeme semínka a ořechy.
Chcete si také upéct takového krasavce?
Tak hurá na to!
Kvásek začněte připravovat minimálně 4 dny před pečením.
Do menší uzavíratelné misky dejte 2-3 polévkové lžíce žitné mouky a 4-5 lžic vody. Zamíchejte a nechte do druhého dne uzavřené na teplém místě. Další den přidejte 2 lžíce žitné mouky a opět 3 lžíce vody, tak aby výsledná konzistence byla kašovitá. Tento postup opakujte 4 dny.
Pečení si dobře naplánujte, protože zabere celý den. Takže pokud chodíte do práce, plánujte jej na víkend.
V den pečení ráno vezměte velkou misku, nasypejte do ní 650 g žitné chlebové mouky. Je možno celkové množství vytvořit i kombinací různých druhů. Poté přidejte 180 - 200 g vytvořeného kvásku, 400 ml vody, 3 čajové lžičky soli, 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje a nakonec nasypejte dle chuti různá semínka a oříšky.
Vše zamíchejte tak, aby se hmota spojila dohromady a obsah misky vložte do nádoby domácí pekárny.
Nastavte program Těsto a zapněte. Na budíku si nastavte časovač na 5 hodin. Občas se nám stalo, že se při míchání těsta v pekárně nahromadilo těsto na jednu stranu. Po skončení hnětení jej stačí lžičkou rovnoměrně upravit.
Po 5 hodinách zapněte program na pečení (trvá asi hodinu) a nakonec nechte ještě cca 15 minut chleba v pekárně.
Vytáhněte, vyklopte a tadááááá.....věřte, že se po něm jen zapráší. :)
Poznámka: samozřejmě se řiďte především návodem k Vaší pekárně, každá je jiná, takže časy ani programy nemusí odpovídat návodu.