etsy etsy etsy etsy
etsy etsy etsy etsy etsy etsy

4. 9. 2014

kam za lidovou historií

V rámci našich víkendových výletů jsme se tentokrát vydali právě do Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm. Kluci tam ještě nebyli, takže jsme jim chtěli tentokrát dopřát hezký zážitek s trochou kulturní historie. Koupili jsme si lístek pouze do Valašské dědiny, protože toto je okruh časově nejnáročnější a my neměli zase tolik času, abychom zvládli všechny tři. Navíc Dřevěné městečko a Mlýnská dolina jsou s průvodcem a na rovinu přiznám, že kluci jsou na ten výklad ještě docela malí, za chvíli by je to přestalo bavit a akorát by tam začali dělat blbiny, takže jsme to odložili na někdy příště :)

Prohlídku bych zhodnotila asi takto - hezká procházka, krásné domečky, údiv....a už asi nikdy víc. :D
Proč?

Čekala jsem možná trošku víc. Matně si vzpomínám, že za mě jsme mohli chodit do chaloupek, skoro v každé na nás čekaly selky, ukazovaly nám, jak se peče chleba, mohli jsme si hladit ovečky, které chovaly na zahrádkách, povídali si s námi...a teď? Skoro všechny příbytky měly zamčené místnosti, takže jsme mohli nahlížet jen tak přes dřevěná vrátka, až na jednu chaloupku jste se nemohli jít podívat nahoru po schodech do vyšších pater a selka tam byla "naaranžovaná" také jen jedna a té zrovna, jak jsme přišli, zvonil mobil, tak si šla pokecat do zamčené kuchyně...v kovárně zrovna pan Kovář obědval z plastové krabičky, takže nám ani nepředvedl své umění.

Naštěstí, né vše bylo na pytel. Co opravdu musím vychválit, byl pan Učitel ve škole, který nám řekl spoustu zajímavostí a pan Mlynář, který kvůli nám roztočil větrný mlýn a klukům říkal ogaři. :) Příroda je tam samozřejmě také nádherná, vyšlo nám krásné počasí a celou dobu jsme žasli, jak se do takových krásných, ale pidi chaloupek s pidi okénky a pidi postýlkami, mohlo vlézt třeba 17 lidí. Šílené! Takže prohlídka to byla fajn, spíš jsme asi měli zrovna smůlu na období? Hodinu? Netuším....Ale jsem moc ráda, že jsme šli, pro kluky to bylo dost zajímavé a my si udělali alespoň hezkou procházku.

Dřevěné městečko a Mlýnskou dolinu však už pojedu navštívit raději bez očekávání. :)